keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Pallomahan laatikkopaita

Ostin taannoin Helga Isagerin kirjan Neuleiden neljä vuodenaikaa. Tykkään kirjan ulkoasusta ja neulemalleista ihan simona, joten päätin ryhtyä neulomaan paljon blogeissa vilahdellutta Lemon- paitaa. Vähän aikaa ohjetta tarkemmin silmäiltyäni huomasin muutamia puutteita, joista vähemmän neulekokemusta omaava neuloja ei olisi omin avuin selvinnyt. Tutkailin blogeja uudestaan ja huomasin muillakin neulojilla samoja ongelmia, joihin itse törmäsin.

Ensinnäkin koot ovat näemmä aika reiluja, ainakin tässä paidassa. Arvelin L- koon passaavan neulottuna vaatteena XL- kokoiselle, mutta sainkin todellisuudessa vähintäänkin XL-, jos en jopa XXL- kokoisen paidan. Eli paita on minulle aivan liian suuri, kuten kuvista huomaatte. Luulen, että tämä menee päälle pallomahakauden viimeisinä viikkoinakin, kunhan keksin miten saan neuleen kaula-aukon suppeammaksi. Toisaalta tähän saattaa osaltaan vaikuttaa se, että käytin lankana alpakkaa.

Ohjeen kirjoitustyyli on melkoisen suuripiirteinen. En tiedä johtuuko tämä alkuperäisestä ohjeesta, vai liian tarkkaan englanninkielestä käännetystä tekstistä. Olisi mielenkiintoista verrata alkuperäistä ohjetta ja suomennosta keskenään. Neulekielenä englanti on siitä parempi, että enemmän asiaa mahtuu pienempään tilaan. Sitten, jos on pakko saada mahtumaan sama suomeksi samaan tilaan syntyy neulojaa haittaavia dilemmoja. Uskon siis, että ohje on kirjoitettu parhaalla mahdollisella tavalla suomeksi ja jos jotakin on puuttunut jo alkuperäisestä tekstistä, ei sitä kukaan sinne ole voinut jälkikäteen lisäillä. Paitsi nyt en kyllä ole varma, että mistä kielestä tämä on käännetty...

Ärsyttävin ja ehken eniten miettimistä vaativa ongelma tuli eteen, kun ohjeessa käskettiin neuloa ompelulanka merkkilangaksi ja ei kerrottu, että mitä tämä lanka merkkaa ja millä tavalla se sinne neulotaan. Vasta kohdan neulottua älysi, että langan tarkoitus olisi ollut helpottaa silmukoiden poimimista pystylaskoksia tehdessä ja että lanka olisi kannattanut neuloa esim. 5 silmukan välein, jotta sen olisi myöhemmin saanut vedettyä pois. Minä neuloin kokonaan ilman moista lankaa, koska en hoksannut sen merkitystä ja ihan hyvin onnistui ilmankin. Muut ongelmakohdat selvitti ihan loogisella ajattelulla ja omalla arvioinnilla, joten ei niistä sen tarkemmin.

Mielestäni kaula-aukko on koossa L aivan liian suuri. Mietin tässä, että pystynkö pelastamaan jotenkin päältä pois valuvan yläosan vai nakkaanko paidan harakoille pesätarpeiksi. Helman ohje oli myös hieman kummallinen. Kummastusta olisi helpottanut, jos ohjeessa olisi ollut maininta siitä, että helman sivusauman saa pysymään suorana, kun helman neuloo tasona. Minä tein helman pyörönä ja pikkuisilla vippaskonsteilla sauman sai pysymään melkein suorana pyöröneuleesta huolimatta. Mainittakoon vielä se, että tämä ei ole oikea ohje niille, jotka eivät tykkää silmukoiden poimimisesta. Minulle poimiminen ei tuota sen suurempaa tuskaa ja hitain vaihe neulomisessa taisi olla toisen samanlaisen hihapuoliskon neulominen... Aina yhtä tylsää...


Ohje: Lemon by Helga Isager, kirjasta Neuleiden neljä vuodenaikaa
Lanka: Garnstudio Drops Alpaca, 368g, väri 6834 Blue
Puikot: 3mm ja 2,5mm knitpron pyöröpuikot
Fiilis: En kyllä vähään aikaan neulo mitään, mitä ei pysty neuloessa sovittamaan


Kuva: Emma Karvonen


Muutamassa kuvassa kaula-aukko näyttää ihan hyvältä, mutta käyttäjällä on jatkuvasti tunne tissien vilahtamisen vaarasta. Kuva: Emma Karvonen


Parasta paidassa on fiksu ja ainakin minulle uusi tapa neuloa vaakaneule etu- ja takapaneeleihin. Kuva: Emma Karvonen 

Kuva: Emma Karvonen


Aikamoinen pallo jo näin 17. viikon kohdalla ja menoakin se on jo hidastellut. Kuva: Emma Karvonen


Kuva: Emma Karvonen


 Takaapäin kaula-aukko pussittaa ihan eniten, kuvaa ottaessa piti paitaa nykiä etupuolelta kireämmäksi. Kuva: Emma Karvonen10 kommenttia:

 1. Hyvinhän nuo kuvat onnistui, ja miusta itse neulekin on oilein nätti. Kyllä pallomahakin tarttee vaatetusta ;) Kokeile sitä ohutta kumilankaa kaula-aukon reunassa!

  VastaaPoista
 2. Hyvältähän tuo ainakin kuvissa näyttää :) Minullakin tuo kirja on mutta kun olen niin paljon lukenut ohjeiden vaikeudesta, en ole vielä uskaltautunut aloittamaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä kokeilla kannattaa, niin kauniita ovat. Tiettyä suurpiirteisyyttä on vaan siedettävä ja ajateltava itse, että mitähän tässä haetaan.

   Poista
 3. Kaunis Lemon. Tuo Isagerin Spinni, jolle ohje on kirjoitettu taitaa lace-vahvuisena olla huomattavasti ohuempaa kuin Dropsin Alpaca, joten siksi paidastasi saattoi tulla odotettua isompi.

  Helgan tyyli ohjeiden kirjoittamisessa on minunkin kokemukseni mukaan hiukan suurpiirteinen. Olenkin ajatellut, että kannattaa vaan noudattaa ohjeita miettimättä sen enempää että miksi, ennemmin tai myöhemmin syy kyllä selviää. :)
  Eikä tuo Lemon itse asiassa ollut ainakaan minusta lainkaan vaikea, mutta työläs kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin saada tiheyden täsmäämään, luulen että vika on tuossa alpakassa, se kun tykkää venähtää. Hyvä, että muidenkin mielestä suuripiirteinen on oikea kuvaus, pitänee siis vain tottua :)

   Poista
 4. Kaunis paita joka tapauksessa. Minäkään en tykkää suuren suurista kaula-aukoista. Oon varma, että keksit hyvän keinon tuohon harmitukseen.
  Onnea odotukseen! =)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut vauvauutisen johdosta näin nimettömältäkin lukijalta! Oon ite myös samoilla raskausviikoilla suunnilleen, heh, ja katellut tuota mallia samaisesta kirjasta. Siinä vois tosiaan olla kesäpaita pallomahalle, vaikkakin ohje on ilmeisen ongelmallinen...ei innosta oikein aloittaa paitaa, jonka neulomisesta on kuullut liikaa huonoja kokemuksia. Lopputulos näyttää kyllä aina kauniilta, niin tässäkin tapauksessa. -Tiina

  VastaaPoista
 6. Kaunis on paita, toivottavasti keksit kaula-aukkoon jonkin keinon.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista