torstai 8. kesäkuuta 2017

Neuloja kirjovirkkaa

Sain jonkin kevätmielenhäiriön virkata itselleni kassin. Netistä inspiraatiota hakiessani päädyin Molla Millsin kirjoihin, josta sainkin yhden parin päivän sisällä lainaan neulojakaveriltani. Koukku ja langatkin lähtivät erittäin kätevästi matkaan työpäivän päätteeksi Kuopion Napista ja Nauhasta. Se oli rakkautta ensi koukkaisulla. On nimittäin ihan just minun virkkaustekniikka, ei käy käsiin juuri ollenkaan. Lisäksi Mollan ohjeiden avulla tämmöinen vähän tumpelompikin virkkaaja sai jutun juonesta kiinni. Innostuksissani hankin kaikki Mollan kirjat omaan hyllyyni. Nyt on menossa toinen kassi, pienemmässä koossa tyttärelle.

Tekemällä oppii. Jos tarpeeksi tarkkaan katsoo, niin tämän kassin virkkauskäsiala on aika epätasaista. Opin, että kannattaa luottaa ohjeen liian pieneltä tuntuvaan koukkusuositukseen. Tiheämpi pinta= tasaisempi käsiala. Lisäksi virkkauksen sisällä kulkevia lankoja kannattaa parin silmukan välein kiristellä, jotta värit eivät pilkistele löysinä lenkkeinä virkkauksen läpi. Jälkimmäisen neuvon opin vasta toisen työn puolivälissä, joten senkin huomaa. Mutta pureta ei, ainahan voi höyryttää vähän runsaammalla kädellä!

Virkkaamisen lisäksi tämä kassi on myös jonkinmoinen ompelutyönnäyte. Keksin ommella pohjan paksusta farkkukankaasta, silitettävällä laukkukovikkeella vahvistettuna. Ompelin ensin vuorikankaisiin ompelukoneella taskuja ja tämän jälkeen vetoketjun, minkä jälkeen ompelin vuorin valmiiksi. Sitten ompelin käsin virkkauslangalla ketjupistojonon vetoketjun ympäri aivan ompelukoneompeleiden keskeltä. Ennen vetoketjun kiinnittämistä päällikankaaseen ompelin farkkupohjan ja sen kiinni virkkaukseen. Päälliseen vetoketju vuorin kanssa oli helppo virkata kiinni ketjupistojen lomasta.

Työkuvia Instagramista (klik)  (Jos linkki ei jostain syystä avaudu, kuvat löytyvät @niirisu -nimimerkin takaa)

Virkattu laukku
Ohje mukailtu:  Molla Mills Virkkuri 2 Muotoja ja pintoja, Lato kirjekuorilaukun ohjeesta
Lanka: Schachenmayr Catania (2 kerää väreissä 391 petrooli ja 146 turkoosi) (1 kerä väreissä 385 minttu ja 281 oranssi)
Koukku: Clover 2,5 mm
Fiilis: Ihana käyttöveska, virheistä huolimatta

Tekonahkainen hihna löytyi Kuopion Kontti -kierrätystavaratalosta. Siellä on todella halvalla uusiakin laukunhihnoja


Viimeisille kerroksille käytin vain värejä, joita hankin 2 kerää. Oranssi ja minttu pääsivät loppumaan keken. Virkkaus on ommeltu laukkuun "ylösalaisin"


Ompelin farkkukankaasta lenkin D- lenkeille, jotta saan hihnan kätevästi kiinni.


Tästä tuli juuri sopivankokoinen veska arkikäyttöön


Ohuemmallakin laukkukovikkeella sai napakan pohjan aikaiseksi. Tarjolla olisi ollut myös paksumpikin versio, mutta voi olla että minun kotikone ei olisi sitä enää virkkauksen kanssa jaksanut ommella.


Taskut sijaitsevat laukussa hieman alempana, joten yläosa toimittaa ainoastaan läpän virkaa


Tein tähän laukkuun vaihtohihnaksi myös virkatun hihnan, se vaan lojuu vieläkin keskeneräisten töiden pinossa5 kommenttia:

  1. Onpa tyylikäs! Sulla on hyvä värisilmä ja muodon taju.

    VastaaPoista
  2. No vau, upee! Vähän paremmin onnistu siulla tuo kolmiulotteinen kuvio kun miulla 😂 ja tosi hyvännäkönen hihnasysteemi, pitääkin poiketa kontissa joskus.

    VastaaPoista